19.12.11

Küpsisevahetus

Mõni aeg tagasi tuli Dagris oma blogis välja ideega korraldada enne jõulu blogipidajate küpsisevahetus, mida juttude järgi üle ookeani hoogsalt tehakse. Olin ideest vaimustatud ning otsustasin osa võtta. Iga osaleja sai endale kolm nime, kellele tuleb määratud kuupäevaks (22.12) küpsised postiga teele panna.
 Vast kõige põnevam osa sellest ootab mind alles ees (kui ma oma pakid kätte saan), kuid minu jaoks on juba retseptide välja valimine tore olnud. Olen enda jaoks nii mõndagi huvitavat leidnud, sest muidu ma nii suure põhjalikkusega vist küpsiseretsepte poleks otsinud. Kriteeriumiks oli muidugi see, et postiga saates küpsistest ikka midagi peale puru ka alles jääks. Esimene suurejooneline plaan oli kõiki retsepte esmalt katsetada, kuid nii kaugele ma siiski ei jõudnud. Ühed klassikalised ingveriküpsised said ära proovitud, kuid need osutusid  jube magusaks. Mul on tunne et Ameerikamaal on inimese suhkrutaluvus märksa kõrgem kui meil siin.
Kuid minu küpsiseralli siis.
Laupäeval jõudsin kaks pakki teele panna. Uurisin veidi SmartPosti saadetiste liikumisgraafikut ja kuna ma tahtsin, et võimalikult värsked küpsised kohale jõuaksid, siis läks mul nende pakkimisega natuke kiireks. Nii pean ma vabandama, et ma ei jõudnud ühtegi sõna enda poolt küpsistele kaasa panna. Viimase asjana libistasin veel oma blogi aadressi küpsiste vahele, et paki saajad teaksid, kelle blogi uudistama tulla.
Esialgu ma plaanisin, et iga väljaloositu saab isemoodi küpsiseid, kuid kuna mu küpsisekarbid osutusid väiksemaks, kui ma esialgu silmajärgi hinnanud olin, siis läks nii, et mu pakisaajad Tartust ja Pärnust said mõlemast pannitäiest kuus ampsu.

Vivian ja Keiu!

Kaunist jõuluaega ning magusaid elamusi!



Teie küpsisepakis olid siiruviirulised pohlaküpsised ning kuivatatud jõhvikate ja valge šokolaadiga küpsised.

Siiruviirulised pohlaküpsised
Tainas
115 g võid
100 g suhkrut
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
suts soola
190 g jahu
Suhkrumääre
5 spl pruuni suhkrut
1 spl piima või kohvikoort
Pohlamääre
120 ml purustatud pohli
120 ml jahvatatud sarapuupähkleid
1-2 tl lemmikvürtse (lisasin kaneeli)



Sega kokku pehme või, suhkur, vanillisuhkur ja muna. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa või suhkru segule. Paki tainas kilesse ning pane külmkappi vähemalt tunniks ajaks.
Sega suhkur ning kohvikoor.
Purusta pohlad saumikseriga, sega pohlad jahvatatud pähklitega ning lisa meelepärast vürtsi.
Võta tainas külmast välja, lase veidi soojeneda, et oleks parem tainast 25x25 cm ruut rullida. Rullisin küpsetuspaberi peal, kuhu mõõtsin sentimeetrid valmis juba - siis oli lihtsam rullida. Siiski minul ei õnnestunud kohe nii sümmeetriliselt tainast rullida, seega lõikasin ümaraid ääri nn valest kohast ära ning panin sinna, kust ruudust veel puudu oli ning siis silusin veel rulliga taina uuesti ühtlaseks.
Määri suhkrumääre ühtlaselt tainale. See täidab liimi osa, et küpsised koos püsiksid. Seejärel määri pohla-pähkli segu tainale, nii et alt ja ülevalt jääks 1,5-2 cm tainast määrdeta. Rulli tainas tihedalt kokku, mõeldes samal ajal sushi rullimise peale. Mässi tainas küpsetuspaberisse ning asta sügavkülmikusse. Nüüd saab jälle natuke oodata, et pohlarull kõvemaks muutuks. Lõika rullist terava noaga u 7 mm paksused kettad. Kui tainas murenema kipub, siis jäta veidi soojenema. Küpseta eelkuumutatud ahjus 190 kraadi juures 12-15 minutit. Pruuniks ei ole vaja küpsiseid lasta. Lase minut veel ahjuplaadil jahtuda ning siis tõsta restile jahtuma. Mina sain kokku 36 küpsist.
Algne retsept jõhvikatega pärineb siit.

Kuivatatud jõhvikate ja valge šokolaadiga küpsised



115 g pehmet võid
100 g pruuni suhkrut (nt muscovado)
50 g suhkrut
1 muna
2 spl brändit
190 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g valgeid šokolaadi graanuleid
80-100 g kuivatatud jõhvikaid

Sega pehme või suhkruga. Seekord olin ettenägelik ning vähendasin suhkru kogust. Algses retseptis siin oli suhkrut kokku 210 g, mina siis piirdusin 160 grammiga. Lisa muna, brändi. Sega jahu küpsetuspulbriga ning lisa tainale. Kõige lõpuks sega juurde valge šokolaad ja kuivatatud jõhvikad. Järgmine kord ma kasutan kindlasti tavalist valget šokolaadi, mitte graanuleid. Tundub sümpaatsem. Veereta käte vahel pallid (kokku kaks pannitäit, umbes 24 tk) ning vajuta õrnalt kahvliga lamedamaks. Pallid vajuvad ise laiaks, seega väga laiaks ei ole vaja vajutada. Küpseta 190 kraadises ahjus 8-10 minutit. Lase minut veel pannil seista ning siis tõsta võre peale jahtuma. Küpsised jäävad keskelt veidi pehmeks.

Kolmanda küpsisepaki saatsin teele Mariale ning pakis olid minu Šveitsi jõuluaja lemmikküpsised ehk šveitsi dialektis Guetzli´d. Olen neid ka korra varem teinud, siis meenutasid nad pigem kivi, kuid nüüd sain parema retsepti ning isegi mu vend kiitis mind nende eest. See on kvaliteedinäitaja.

Zimtsterne  - Kaneelitähekesed
                                                                   
150 g jahvatatud sarapuupähkleid
150 g jahvatatud mandleid
150 g tuhksuhkrut
2 tl kaneeli
50 g martsipani
2 munavalget
Glasuur:
1 munavalge
150 g suhkrut

Olenevalt, kas kasutada juba jahvatatud pähkleid või ise jahvatada, võib enne jahvatamist pähkleid pannil või ahjus veidi röstida. Sarapuupähklitel tulevad siis koored ka lihtsamini ära.
Munavalged koos suhkruga vahustada tugevaks vahuks ning purustatud pähklite ja kaneeliga segada. Martsipan panna juba varem sügavkülma ning siis riivida vajalik kogus taigna hulka. Toasooja martsipani on väga keeruline käsitleda. Panna tainas toidukilesse ning külmkapis 1h taheneda.
Pärast ootamist, vahustada kolmas munavalge ning tasakesi tuhksuhkur juurde segada. Kui kõik ausalt ära rääkida, siis tegelikult on retseptis mõlemal juhul 200g suhkrut kasutatud, kuid minu arust on see liig mis liig. Väiksema koguseda õnnestub ka!
Nüüd tuleb kõige tülikam osa. Põhjus, miks neid küpsiseid tõesti vaid korra aastas teha tasub - jõulude nimel. Tainas tuleb kas kergelt jahusel, suhkrusel või pähklipurusel pinnal kuni 1 cm paksuseks rullida. See ei ole nii kerge, sest tainas tahab nii laua kui ka rulli külge kinni jääda. Liiga õhukeseks ei ole mõtet tainast rullida, sest siis muutub küpsis pärast ahjus kivikõvaks. Nüüd on kaks varianti, kas lõigata piparkoogivormidega tähekesed välja ning siis ahjuplaadi peal need munavalge-suhkru seguga katta või siis glasuur juba enne väljalõikamist tainale. Viimane variant tekitab palju segadust, kuid lõpptulemus on ilusam ning ühtlasem.

Kui küpsised on valmis lõigatud, siis panna nad eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde. Veel üks vimka. Retseptis on öeldud, et tuleks 250 kraadi juures küpsetada 6-7 minutit, kuid siis muutuvad nad väidetavalt ikka kõvaks. Soovitusi on teisigi - 150 kraadi juures ja 15 minutit. Mina laveerisin lõpuks 180-150 kraadi vahepeal, 12-15 minutit ja sain päris hea tulemuse.
Oluline! Munavalge glasuur ei tohi pruuniks tõmbuda. Kui see vaikselt juhtuma hakkab, võib teise ahjuplaadi küpsistele peale panna või siis kohe kahte ahjuplaati kasutada, et seda vältida. Ilusad on nad ikka siis, kui glasuur nagu lumevaip küpsiseid katab.
Kui küpsised on algul veel pehmed, siis rahu ainult rahu, nad muutuvad seistes kõvemaks.
Fotoaparaat keeldub mul lähedalt teravaid pilte tegemast, seetõttu on mu pildimaterjal päris halb. Vana hea Googel annab "Zimtsterne" otsingu korral ilusaid pilte küllaga.
Head katsetamist!

2 comments:

  1. Minu pakis olid küll teised küpsised, aga väga maitsvad siiski. Aitäh!
    Ilusaid jõulupühi.

    ReplyDelete
  2. Üks hilinenud aitäh väga maitsvate küpsiste eest. Siiruviiruliste eest tänab mu poeg Mattias :) Imelist uut aastat!

    ReplyDelete