10.3.11

Gluteenivaba leib vol 1

Kapis on olemas juba terve rida uusi jahusorte, millega otsutasin nüüd gluteenita leiba küpsetada. Kasutasin retsepti, mis on kirjas nii raamatus “Toidu mõju lapse ajule, arengule ja käitumisele” kui ka erinvates foorumites.

I etapp
segan õhtul kokku 500 ml sooja vett, 5 spl juuretist või pärmi, 2 klaasi (u 300 g) tatrajahu ja jätan üle öö hapnema (u 16 tundi). soovituslik temperatuur on 25-28, aga õnnestub ka natuke madalama temperatuuriga (ehk jätan
lihtsalt kööki rätiku alla seisma).
II etapp
hommikul lisan segule 2-3 tl meresoola, 50 g fruktoosi (tainas võiks olla kergelt magusa maitsega), soovi korral seemneid, jms ning ülejäänud jahu 150 g tartrajahu, 100 g riisijahu, 50 g tärklist segan kõik ilusti-kenasti läbi ning tõstan vormi (võtan järgmiseks korraks juuretise) ning jätan rätiku alla 4-6 tunniks kööki kerkima.
III etapp
küpsetan temperatuuri 200-ni ning küpsetan veel ca 40 min.

Selle järgi ma siis toimisingi, lisasin veel pärmile quinoa juuretise ekstrakti (pulbri kujul, Looduspere poest) ning II etapis lisatava 150 g tatrajahu asendasin maisijahuga.

Tainas meenutas väga lapsepõlves õueköögis kokku segatud liiva-vee tainast, mis kujutletavas ahjus koogiks küpses. Enne ahju panemist otsustasin poolele kogusele siiski muna lisada, et midagigi seda puru koos hoiaks.



Pidin kahjuks pettuma, ei olnud suurem asi. Väga pärmise maitsega, võib-olla sellepärast, et ma panin ühe paki kuivpärmi, oli see liiast? Munaga tehtud leib on niiskem, teine veidi muredam, kuid söödavaks ma neid veel ei kuuluta. Mõtlen, mis nipiga ma neid nüüd kasutan. Teen ahjus äkki krõbedaid saiu vms.

Järgmine kord uus retsept ning loodetavasti parem tulemus. Alla veel ei anna!

No comments:

Post a Comment