21.3.11

Sünnipäevatort

Sünnipäev ilma tordita ei lähe mitte. Leidsin ühe huvitava retsepti piima ja nisujahuta. Ütlen juba kohe ära, et ma ei uskunud, et biskviit võib nisujahuta üldse võimalik olla, kuid ma suutsin iseend üllatada. Biskviit missugune!

Kook saab pehme ja mahlane . Järgmine kord teeksin kreemi rohkem, et saaksin ka küljed kreemiga katta – jääb silmale ilusam. Samas huvitaks mind, kas kookospiima on võimalik vahustada nii, et tekiks midagi vahukoore moodi?

Mina tegin alustuseks pool kogust, kuna sünnipäeva hommikul ei pea ma veel rahvahordidele kooki pakkuma. Ümmarguse koogivormi asemel kasutasin keeksivormi, mida saab reguleerida pikemaks ja lühemaks (pärit Šveitsist, ei tea, miks Eestis selliseid asju ei tunnistata). Kirjutan siiagi poole koguse retsepti.

Biskviit

  • 4 muna
  • 2 spl kartulijahu
  • 2 spl riisijahu
  • 6 spl suhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Kreem

  • 1 avokaado
  • 1 banaan
  • 5 kuivatatud datlit + 0.5 dl sooja vett
  • 1 spl kakaopulbrit
  • suhkrut/agaavi siirupit maitse järgi

Niisutamiseks meelepärast toormoosi (ka kohv sobiks hästi).

Toasoojad munad vahustada suhkruga (võib ka valge ja kollase eraldi vahustada). Ideaalis peaks vaht nii tihke või kohev olema, et lusikaga tõstes enam ei tilgu vaid kukub. Juurde sõeluda eelnevalt segatud riisijahu, tärklis ja küpsetuspulber. Küpsetada ahjus 180 kraadi juures u 15 minutit.
Kreemi jaoks tuleb datlid juba paar tundi enne likku panna, et koort oleks parem eemaldada. Kõik komponendendid purustada saumikseriga. Sellest saab üks šokolaadine kreem, mida on juba niisamagi hea limpsida.

Jahtunud biskviit poolitada, määrida mõlemale poolele moosi ning seejärel kreem. Vahele võib veel banaani viilud panna. Üks kiht teise peale ning pealt katta ülejäänud kreemiga.
Parem oleks lasta mõned tunnid kuni üleöö tõmmata. Kaunistuseks sobivad banaanilõigud või marjad.


Pildile jäi ainult valmimise protsess, hommikul enam valmis tordist pilti ei teinud.

No comments:

Post a Comment