30.3.11

Sushi

Sushi viiele, nii et kõht täis saab!

600 ml Veski-Mati pudruriisi
600 ml vett

5 spl riisiäädikat
3-4 spl suhkrut
1 spl soola (ilma kuhjata)
3 cm tükk merevetikat e. konbut (või merevetikapuru või dashit ehk kalaleent) ... minul ei olnud ei ühte ega teist.

Täidiseks:
1 suurem paprika, 1 kurk, maitsestamata toorjuust, suitsulõhe/soolalõhe, riivitud krabi, 1 porgand, 1 purk tuunikalatükid vees.
Järgmine kord lisaksidn veel lehtsalatit.

Pese ja poleeri (krudista riisi vee sees näppude vahel) riis kuni vesi on kristallselge. Lase riisil vähemalt 30min puhta vee sees seista. Sega maitseained kokku ja kuumuta (ära keeda), kuni suhkur lahustub. Eemalda merevetika tükk. Keeda riisi kõrgel temperatuuril paar minutit ja langeta pliidi temp. keemispiirini ning hoia sellel tasemel 15min. Lülita pliit välja ja hoia samal plaadil veel 15min.
NB! Kaant ei tohi tõsta ega riisi piiluda!

Ideaalis tuleks riis kallata madalasse puidust anumasse, lisada maitseainesegu ning siis lehvikuga riisi jahutada. Ma nii peeneks asja ei ajanud. Segasin maitseainesegu riisi hulka ning siis laotasin ahjuplaadile jahtuma.

Poenimekirja tuleks veel lisada marineeritud ingver, wasabi pulber/kreem, nori lehed ja soja kaste. Mina kasutasin seekord Heinzi sojakastet ning see ei meeldinud mulle üldse, magusa maitsega.

4 comments:

  1. tere
    kas on veel mõni sojakaste mis ei sisalda nisu, peale heinzi oma?

    ReplyDelete
  2. Heinzi oma siiski sisaldab nisu (sojaekstrakti sees on ka nisu loetletud). Seda, kas mõni ka ilma on, ei oska öelda. Uurin asja :)

    ReplyDelete
  3. Ja toorjuust... seal ei ole kaseiini??

    ReplyDelete
  4. Riisiäädikas on gluteeniga (vt inglise keelseid saite), lisaks krabi ei ole 100% liha, vaid koosneb suuremalt jaolt nisust

    ReplyDelete