17.11.11

Evelini šokolaadi suvikõrvitsakook

Presidendiproua on nüüd juba oma raamatugi üllitanud ja tundub, et kõigil on selle kohta midagi öelda. Mina raamatut pole veel kätte võtnud, kuid internetiavarustes liigub küll üks õite hää retsept, mida tuntakse kui Evelin Ilvese suvikõrvitsakook. Sügisesel ajal, kui suvikõrvitsat muudkui peenralt tuli ja tuli, proovisin minagi selle järgi. Ning kiidusõnadega ma ei koonerda. Tegin kohe mitu korda, viimane kord asendasin suvikõrvitsa tavalise kõrvitsaga. Retseptist, mis ringi liigub, jagub kahe koogi tegemiseks. Mina tegin pool kogusest, sest kasutasin ühte väikest koogivormi, läbimõõduga 20 cm. Seega, siin on kirjas pooled kogused, kuid kuna kook on tõesti hea, siis võiks ikka tegelikult kohe kaks kooki teha. Tõeline petu-šokolaadikook!



2,5 dl jahusegu (kaera, maisi, riisi, gluteenivaba nisujahu)
0,5 dl kaerahelbeid
2 dl suhkurt
0,75-1 dl kakaod
 2 tl soodat + suts sidrunimahla
 1 tl küpsetuspulbrit
 suts soola
 1 tl kaneeli
 2 muna
 1,75 õli
 3,75 riivitud suvikõrvitsat
 0,75-1 dl purustatud pähkleid (need, mis meeldivad või kodus leidub)
soovi korral kuivatatud või värskeid marju


Sega kausis omavahel jahud, kaerahelbed, sooda, küpsetuspulber, sool, kakao ja kaneel. Mina sooda ning küpsetuspulbri osakaalu ei vähendanud, sest gluteenivabade jahudega on selle kerkimisega muidu natuke kehvad lood. Kaneeli panin ka sama palju, kui originaalis, sest mida rohkem seda uhkem. Talvisemal ajal asendan kaneeli piparkoogimaitseainega. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, sega vaikselt sisse õli, seejärel jahusegu. Lõpuks sega käsitsi sisse riivitud suvikõrvits, purustatud pähklid ja marjad. Mina kasutasin korra värskeid jõhvikaid, väga mõnus kooslus.Küpseta umbes 1 h 175-kraadises ahjus. Olenevalt ahjust ning sellest, kui suurt vormi te kasutate, võib see aeg veidi varieeruda, pigem ikka kauem. Soovitan koogi kohe vormist välja võtta ja võre peale jahtuma panna, et niiskust välja auraks. Šokolaadikook, kus pole teragi šokolaadi - lemmik!
Head isu, Triin!

No comments:

Post a Comment